Mandag til fredag ​​kl. 9-18    kontakt@madgoats.no
Close

De fire beste elvene for elvepadling

De fire beste elvene for elvepadling

Hallo alle sammen! Her er en kort blogpost om fire av favorittelvene mine i Norge. Her har jeg inkludert informasjon om elvetypene, framkommelighet, vannføring, vanskelighetsgrad og mer til.  Nederst i posten har jeg lagt til en link til en helt rå elveguide som viser deg hvordan du kan komme deg til elevene, vannføring etc. Du finner også linken til en helt ny nettside om vannføring, utviklet av Arne Lyshol i år – takk, Arne! Spør du meg, er dette den aller beste nettsiden på vannføring. Til slutt legger jeg ved navnet på en app du kan laste ned til mobilenheten din, også denne om vannføring.  

Aller først; Norge er en fantastisk kajakkdestinasjon, om du ikke visste det fra før. Måten terrenget har blitt dannet på, har resultert i perfekte, naturlige vannsklier, bedre kjent som elver.
Så, la oss hoppe rett i det! 

Sjoa-elva – Åsengjuvet, Sjoa Normal og Åmot-strekket
Sjoa-elva har mange ulike strekk som gjør at den passer for padlere på alle nivåer. Elva renner gjennom en spektakulær dal som er dekket av skog, så utsikten er ikke den verste. Ettersom elva springer ut fra en innsjø, har den vanligvis et forholdsvis godt vannivå gjennom hele sesongen. Sjoa er karakterisert av store, luftige bølger, av kraftfull hydraulikk og av vann som kontinuerlig renner nedstrøms. Jevnt over er elveleiet forholdsvis dypt, så her trenger du ikke bekymre for å dunke hodet ditt for ofte, med mindre vannstanden er spesielt lav. Put-in og take-out er tilgjengelige fra bilveien, og bortsett fra ved Åsengjuvet, hvor du ikke har lyst til å måtte gå ut av vannet og ta beina fatt, følger bilveien nært ved elva.

Vanskelighetsgraden for de ulike partiene varierer vanligvis fra 2 til 4+, men er vannføringen ekstra høy, vil jeg si at Åseng og Åmot vil kunne være i klasse 5. Å svømme i disse forholdene fungerer dårlig. Sjoa Normal, på sin side, er så sikker at du praktisk talt vil kunne svømme hele strekket. Dra til Sjoa og nyt hvitvannet elva har å by på! Ah, sist, men ikke minst; overfor Åseng finner du Ridderspranget. Dette partiet er i klasse 4-5. Overfor Ridderspranget igjen er det en hyggelig liten sklie/drop ved navn Stuttgangfossen – det er en park n huck!

Finna
Finna må være en av mine absolutte favoritter, selv om en av de kuleste strykene forsvant et par år tilbake i en flom. Når det gjelder vannstand, holder denne elva det gående så å si i alle sesonger, enda vannstanden kan være enten for høy eller for lav i perioder. Finna kan padles med ganske så lav vannstand, men, vær forberedt på at det kan bli en humpete tur! Put-in og take-out er lett tilgjengelig med bil, og du trenger ikke bekymre deg for lange gåturer for å komme fram til elva.

Finna er karakterisert av dype, vakre juv og frodig vegetasjon. Jeg husker enda synet av sola som trengte seg gjennom juvet under en tur jeg var på; lyset fikk et gyllen glød og vannet var krystallklart. Det er å anbefale å padle denne elva med noen som har gjort det før. Ellers bør du passe på å ta deg god tid og ikke minst være trygg på at du har padleferdigheter på klasse 4-nivå! Bevegelsene i denne elva er seriøst rå – pur lykke! 

Urula
Dette er stedet for kajakkpadlere som søker en elv med en viss nærhet til Oslo. Jeg bare digger denne elva. Utrolig lett tilgjengelig og rene elveforhold; her kan du la deg føre med strømmen i timevis. Det er riktignok et par solide stryk og et område du må bære kajakken, eller rettere sagt; hvor det er vanlig å bære den. Elva kan padles når vannstanden både er bra lav og bra høy, men 14 m3/s på det laveste og omkring 30 m3/s på det høyeste, etter min mening. Denne elva kan gi en god introduksjon til elvepadling i klasse 4. Gi meg en lyd om trenger en guide – dette strekket har jeg padlet mange ganger! 😉

Padler du elva tidlig i sesongen, bør du forsikre deg om at all isen har smeltet fra sidene av elvebankene. Det siste du ønsker er å havne under et isflak! Men, skulle det være tilfellet, er det bare være å rope på bilføreren din; veien følger jo tross alt tett på elva. Kjør på, folkens! 

Ula 
Spør du meg, må Ula være blant de meste episke elvene som fins. Elva renner gjennom Rondane nasjonalpark til den endelig løper ut i Lagan-elva. Strykene er stort sett dannet av bratte, men rene, sklier med smale juv i klasse 3+. Disse kan være nokså tekniske og kontinuerlige– her bør du ikke padle sidelengs!

Geologien her oppe er unik og helt fantastisk! Tilgjengelig fra bilveien, men pass på ikke å kjøre gjennom private porter; sist gang ble vi stengt inne da vi gjorde det. Terrenget er spektakulært: mosegrodde, tundra-lignende sletter og enorme, klumpete fjell. Sørg for at du har et solid team og god vannføring om du planlegger å padle de mer krevende partiene! Folk har brukket ryggen i denne elva. Etter min mening bør du ha en taueline under de siste droppene. Det er en undercut her, som kan beskyttes, men styrer du deg godt gjennom fossene, kommer du ikke i nærheten av den.

Det er ingen vannføringsmåler for Ula, men du kan sjekke vannføringen selv; kjør forbi Otta i retning Dombås, og følg godt med, for ganske raskt vil du kjøre over en bro over den lavere delen av Ula. Ser du så mot høyre, vil du få øye på et bratt og lite gjestmildt fossefall, og til høyre for denne igjen vil du se vann som strømmer nedover langs elvebanken på venstresiden av elva (river left). Er det tre adskilte og tydelig definerte bekker som renner langs elvebanken på venstre side, er vannføringen passende for padling. Det er verdt å ta turen opp hit for en sjekk. Gi det en sjans, folkens! 

En app for å sjekke forholdene i ulike elver for telefonen din – RiverApp

Vannføring-nettside: https://www.nokken.net

Norsk elveguide – http://frendelause.azurewebsites.net/?page_id=6611

Takk for at du har lest. Husk at det er bare å ta kontakt om du skulle ha spørsmål. 

Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *