Hvordan forberede padleturen

Hvordan forberede padleturen

I dette innlegget kommer jeg til å gi deg grunnleggende informasjon om forberedelser til en padletur. Dette er IKKE en veiledning for hvordan man pakker for ekstremvær eller til lengre ekspedisjoner som går over flere dager. Dette er for deg som ønsker å tilbringe helgen på Oslofjorden eller tilsvarende.

Sjekk værmeldingen
Dette kan gi deg en ganske god idé om hvordan været vil bli, men det er ikke alltid 100% sikkert. Jeg pakker alltid varmere klær enn jeg antakelig vil trenge. Jeg vil heller være for varm og måtte kle av meg, enn for kald uten å ha noen klær å kle på meg.

Undersøk og forhør deg om området hvor du skal padle
Det er en god ide å gjøre seg kjent med området. Ta en titt på Google Maps og merk deg noen landmerker. Om du ikke har vært der før, anbefaler jeg å få tak i et kart av området. Du kan finne kart på nettet eller i kajakkbutikker. Du kan til og med skrive ut et Google-kart og laminere det eller tegne et selv. Det er også en god idé å undersøke om det finnes sterkt tidevann, kraftige strømminger eller mye båttrafikk. Dersom du planlegger å slå leir, forsikre deg om hvorvidt det finnes egne områder for å slå opp telt. Tenk også på brannreguleringer, spesielt i de tørre sommermånedene. Det er vanligvis best å bruke gassbrenner, om det ikke er en nødsituasjon.

Si ifra til noen om hvor du skal og når du planlegger å komme tilbake
Gi en du stoler på informasjon om hvor du skal, mobiltelefonnummer og lignende. Gi dem et tidspunkt når du forventer å være tilbake, og gi beskjed om at du vil ringe dem for å bekrefte dette. Det å ha en kontaktperson som kan ringe etter nødhjelp har reddet livet til mange som ferdes i naturen, så det er en smart vane å legge til seg.

Utstyr til kajakkturen
Mobiltelefon i en vanntett pose – Undersøk om området har dekning eller ikke. Mobiloperatøren din vil kunne gi deg informasjon om dette. Jeg vet at jeg har god dekning når jeg padler i Oslofjorden. I tillegg er jeg aldri langt fra land eller andre folk som kan hjelpe meg. På grunn av dette velger jeg å ikke ta med radio, satellittelefon eller nødpeiler.

Kart og kompass – dersom du er usikker på området.

Førstehjelps-/nødutstyr i vanntett veske – de viktigste tingene jeg vil ha i mitt førstehjelpsskrin er en skinne i tilfelle brukne bein, elastisk bandasje til å binde vridde ledd, slynge for skulder som har gått ut av ledd og viktigst av alt, teppe/vindsekk og ekstra klær (hansker, lue, sokker) for å forebygge nedkjøling. Nedkjøling er virkelig den største faren kajakkpadlere møter på sjøen, så vær forberedt. Det er ikke en dum idé å ta med en termos med en varm sukkerholdig drikk. Jeg pleier også å ha energibarer i lommene på redningsvesten slik at jeg kan opprettholde energinivået gjennom dagen. Ta med opptenningsmaterialer, for eksempel gummistrimler, stearinlys, tennstål og tennbriketter. Tennvæske kan også være en god idé dersom været er dårlig.

Hodelykt og ekstra batterier – godt å ha når det blir mørkt og du skal slå opp telt, eller om du padler etter det blir mørkt. Det er en god idé å ta på hodelykten allerede når det skumrer. Det gjør det lettere for andre båter å se deg, spesielt siden du allerede er nedenfor deres horisontlinje.

Vanntette vesker – legg alt utstyret du vil holde tørt i vanntette poser og vesker. Selv om noen kajakk-lokk er ganske vanntette, er det ikke verdt å ta sjansen. Om båten tipper, kan vann slippe inn. Jeg har også en 60L pose for telt og annet overnattingsutstyr og 40L til klær og annet. Jeg har også en vanntett dekkveske som er festet rett foran meg. Her oppbevarer jeg ting som jeg vil holde tørre, men som jeg mest sannsynlig vil trenge mens jeg padler.

Håndsprit – jeg erfarte tidlig i min utendørskarriere at det er viktig å holde seg ren på hendene. Når du er på tur i flere dager kan det gå utover hygienestandarden. Det er ikke festlig å bli syk midt på turen.

Andre ting du ikke bør glemme

Solkrem, hatt og solbriller

En ekstra åre

Pumpe og svamp

Vann – ikke tenk at du alltid vil finne trygt drikkevann

Mye mat

Telt, sovepose og underlag

Slepeline

Neoprenlue, -hansker og -sokker.

Redningsvest

Hjelm – om du planlegger å padle på skjær og steiner

Tørrdrakt eller klær tilpasset forholdene – husk at kald vind ikke er gøy

Super- eller ullundertøy.

Kniv

Fløyte

Åreflotør eller redningsutstyr etter eget ønske

Spruttrekk

Armbåndsur – nyttig for å holde øye med klokken og til å anslå hastighet

Insektsspray/-middel

Sko for tørre og våte forhold

Stormkjøkken

Selvsagt kan du velge ut de tingene du ønsker å ta med på turen, ut ifra forhold og varighet. Jeg håper at jeg i det minste har gitt deg en idé om hva slags utstyr man trenger. Desto mer du padler, desto mer erfaring vil du få. Lykke til på ferden!

Hvordan pakker man kajakken?
Her er et bilde som forklarer en god måte å pakke kajakken på.

Kommer du på noe mer som er viktig å ha med på padletur? Legg  gjerne igjen en kommentar. 

Share

Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *