Disse 4 elvene er de beste kajakkelvene i Norge. Du må besøke dem.

Dette er et kort blogginnlegg om 4 av de beste kajakkelvene i Norge. Jeg vil ta med elvestilen, tilgjengelighet, strømmer, vanskeligheter og noen andre ting.

På slutten av innlegget vil jeg legge til lenker til en helt fantastisk bok som viser deg hvordan du kommer til elvene, gode strømmer osv.  Jeg vil også legge igjen en lenke til et nytt flytsted, som Arne Lyshol opprettet i år - takk, Arne!

Det er det beste norske flytstedet etter min ydmyke mening. Til slutt vil jeg legge igjen navnet på en flytapp som du kan laste ned på mobilenheten din - shaka!

Først og fremst, hvis du ikke allerede visste det, er Norge en fantastisk kajakkdestinasjon. Terrenget er formet på en måte som har skapt de perfekte naturlige vannsklier, også kjent som en elv.

La oss komme rett på det da, skal vi ?!

Sjoa River - Seksjonene Asangjuvet, Sjoa Normal og Amot

Sjoa-elven har mange forskjellige seksjoner, og dette gjør den til en elv som passer for alle nivåer. Den går også gjennom en spektakulær dal dekket av frodig skog, så utsikten er ikke så ille.

Fordi denne elven er matet med en innsjø - noe som betyr at den kommer fra en innsjø - har den vanligvis ganske gode vannstander gjennom hele sesongen. Selv er den super lav, så Åmot-seksjonen kan forbli super siiaacck.

Sjoa er preget av store luftige bølger, kraftig hydraulikk, og er ganske kontinuerlig, noe som betyr at vannet alltid strømmer kontinuerlig nedstrøms - ganske motsatt av bassengfall.

Sjoa elveleiet er generelt ganske dypt, så du trenger ikke å bekymre deg for å slå hodet på steiner med mindre det er veldig lavt. Inn- og utkjøring kan nås ad veien, og elven går ved siden av veien, bortsett fra på Asangjuvet-delen og Ridderspranget - da vil du ikke måtte gå ut!

Disse seksjonene varierer i vanskeligheter fra klasse 2 til 4+, selv om jeg ved superhøye strømmer vil si at Asangjuvet og Åmot kan være klasse 5 - da er svømming virkelig ikke et alternativ.

Sjoa Normal er veldig trygg, og du kan bokstavelig talt svømme hele strekningen. Kom deg opp til Sjoa og nyt gledene i hvitt vann! Åh og til slutt har du Ridderspranget-delen over Asang.

Det er en klasse 4-5 seksjon. Over Ridderspranget er det en søt lysbilde / dråpe som heter Stuttgangfossen - det er en park og pokker! 

Finna-elven (Vågåmo)

Finna måtte være en av favorittene mine, selv om en av de kuleste strykene forsvant for noen år siden i en flom.  Strømningsmessig går denne elven nesten hele sesongen, selv om den vil bli for lav og for høy i perioder.

Denne elven kan padles ganske lavt, men ja, den kan bli litt humpete! Inn og ut er lett tilgjengelig med bil, og det kreves ingen lange turer for å komme på elven.

Finna er preget av vakre dype kløfter og frodig vegetasjon. Jeg husker en tur der sollyset trengte gjennom juvet; lyset fikk en mild gylden glød og vannet var krystallklart. 

Det er en god ide å padle denne elven med noen som har gjort det før, ellers ta deg god tid og sørg for at du er på padlenivå i klasse 4! Flyttene og takene på denne elven er seriøst uvirkelige - ren lykke jo!

Merk: den første “portasjen” er faktisk ganske padlevennlig, bare gå til venstre og kast inn et fint tak for å løfte nesen over bufferen, så skummer du over uten svette.

Pass på! Det er verst å prøve å gå etter virvelen på elven til venstre, savne den, og deretter gå ned bakover og ut av kontroll - jeg har sett dette skje et par ganger og glad for at det ikke var meg! Hehe.

Padling på Finna-elven

Urula-elven (Nes i Ådal)

Dette er for de kajakkpadlere som ønsker en elv nær Oslo (ca. 2 timer). Urula-elven rokker sokkene mine alvorlig. Super tilgjengelige, veldig rene elvefunksjoner, og du kan bare kaste den hele dagen.

Husk at det er noen tykkere stryk og en portage - eller jeg burde si at det vanligvis blir portert. Denne elven kan padles ganske jævla høy og ganske darn lav. Lavest ville jeg personlig padle, det ville være 14m3 og høyest rundt 30m3.

Det er en flott første introduksjon til klasse 4-vann. Hvis du trenger en guide, da slo meg opp; Jeg har padlet denne flotte delen mange ganger! 😉 Hvis du padler denne elven tidlig på sesongen, må du bare sjekke at all isen har smeltet av sidene av elvebreddene.

Det siste du vil er å sette seg fast under en ishylle! Det som er bra er at elva går tett ved siden av veien, slik at du kan speide på kjøreturen.

Ula-elven (Rondane nasjonalpark)

Ula er sannsynligvis en av de beste kajakkelvene i Norge! Denne elven går gjennom Rondane nasjonalpark og faller helt ned til den til slutt renner ut i Lagan-elven nær byen Otta (kåret til den styggeste byen i Norge).

Rapids består for det meste av bratte, men rene lysbilder, som inkluderer en kort klasse 3+ kløftdel, som kan være ganske teknisk og kontinuerlig - ikke gå sidelengs.

Unik geologi her oppe er fantastisk! Tilgjengelig på vei, men bare pass på at du ikke kjører gjennom private porter; vi gjorde dette sist og ble låst inne.  Terrenget er spektakulært: tundralignende mosegrønt og enorme klumpete fjell.

Sørg for at du har et solid team og gode flyter hvis du planlegger å padle de store! Folk har brutt ryggen (og drømmer) på denne elven.

Etter min mening vil du ha et bundet svømmeroppsett på de siste dråpene. Det er et underbud, som kan beskyttes, men hvis du kjører fossen rett, vil du ikke gå i nærheten av den.

Det er ingen strømningsmåler for Ula, men det du kan gjøre er å kjøre opp forbi Otta mot Dombas og sørge for at du holder øye med fordi du snart vil passere en bro som krysser den nedre delen av Ula-elven.

Hvis du ser til høyre, vil du se en veldig bratt og knirkt foss.  Hvis du ser til høyre for fossen, vil du se vann strømme ned på elven til venstre (så ser du til høyre fra der du er).

Ligger det er 3 separate og veldefinerte bekker som strømmer over steinene, så vil elven være i en flytbar strøm. Det sparer å kjøre helt opp dit for ingenting. Få blant det gals n gutta. Smooch smooch. 😉

konklusjonen

Etter å ha lest denne bloggen, bør du få en bedre forståelse av min personlige mening om de 4 beste beste kajakkelvene i Norge. For å konkludere med disse var:

  1. Sjoa elv
  2. Finna elv
  3. Urula-elven
  4. Ula-elven

Forhåpentligvis vil du etter å ha lest dette ha skaffet deg verdifull informasjon som du kan bruke på din neste kajakkelv i Norge eller kanskje over hele verden. Jeg ønsker å fortsette å dele min lidenskap for havet og påvirke andre til å prøve. Takk igjen.

Sjekk ut denne høydepunktvideoen av meg padling både i New Zealand og Norge

Elvekajakk i Norge - nyttige ressurser

River App for telefonen din:  RiverApp

Flow-nettsted: https://www.nokken.net

Norsk elveguide: https://www.amazon.co.uk/Norway-White-Water-Guide-Klatt/dp/3980931544

Takk for at du leste. Vennligst bare komme i kontakt Hvis du har noen spørsmål.

E-post: consulting@tomashansson.com

Telefon: + 47 98677019 

Legg igjen en kommentar