Lær å padle

Padleårer – Dimensjoner, Materiale og Design

Padleåren er en kajakkpadler sin tryllestav – hvis du vil gjøre noe magisk, trenger du den riktige padleåren! Her vil du kunne finne informasjonen du trenger for å velge riktig padleåre for ditt nivå og type padling.

Personlig erfaring

Jeg kunne ikke forskjellen på padleårer da jeg begynte å padle kajakk – alle føltes bare rare på en eller annen måte. Min første åre var 197 cm lang og hadde plastikkblader. Som nybegynner var palstikkblader perfekt; jeg kunne være klumsete og slå åren inn i steiner uten å tenke på at den kunne bli ødelagt. Hvis jeg nå ser tilbake på hvordan mine preferanser for en padleåre har forandret seg, er det tre viktige ting:

– Jeg endret lengden til 200cm, for ekstra rekkevidde

– Jeg foretrekker større blader, for mer kraft i hvert tak

– Jeg bruker nå en åre laget av karbonfiber, som gjør åren mye lettere

Når det kommer til lengde og utforming, vil det være noe forskjell på en åre som brukes i hav og en som brukes i elv. I hav er åren lengre, har mindre blader og har en annen vinkling på bladene.


Hvordan man holder en padleåre riktig

Jeg pleide å holde åren min med et for smalt grep. Denne padlestilen vil gi deg noe bedre rekkevidde, men du vil miste mye av styrken i padletakene dine. Når du utfører et støttetak, vil det være mindre effektivt ved et smalt grep. På den andre siden, vil du ikke holde åren med et for vidt grep. Du vil både miste rekkevidde og kraft.   Den beste måten å holde padleåren på, er å holde slik at du får en rektangulær “boks” med armene dine. Denne stilen vil gi deg bra rekkevidde, beskytte armer og skuldre for skader, og gjør at du får mest mulig ut av kroppens rotasjon(krakt i takene og rekkevidde). En måte å sjekke at du holder padleåren riktig, er å holde den oppe på hodet ditt og sjekke at du har 90 graders vinkel i albueleddet. Når du har funnet riktig tak for deg, kan det være lurt å tape hvor hendene dine skal holde. Dette gjør at du alltid holder padleåren riktig uten at du må sjekke vinkelen hver gang.  
Størrelse på bladet

Store blader:

– Dette gir deg mer kreft i takene dine, men er også hardere mot skuldrene dine

– Du vil enklere kunne utføre eskimorulla og diverse tekniske padletak

– Store blader er viktigst i elvepadling, siden du må ha mer kraft i takene dine når du padler utfor en foss.

– Komplimenterer en høy padlestil

– For kajakksurfing kan det hjelpe til med å få den eksplosive kraften du trenger for å komme deg inn i bølgen

– Enklere å stoppe kajakkenSmå blader:

– Bedre for langdistanse-padling, takene vil kreve mindre energi

– Bedre for skuldrene dine

– Komplimenterer en lav padlestil

Hvis jeg skal padle er sted hvor jeg vet at det vil være lite action og jeg skal padle over en lang avstand, vil jeg alltid velge en åre med mindre blader. Du kan selvfølgelig ta med to foskjellige padleårer – det er uansett lurt å ha med en ekstra åre.


Padleårens diameter

Tykkelsen på padleåren er som regel en standard størrelse. Jeg har hørt om tynnere skaft for kvinner. Nå er ikke hendene til kvinner så mye mindre enn menn. Om du ikke har veldig små hender, kan du absolutt gå for en standard tykkelse. Et tips til dere som har norske troll-hender: bruk tape på skaftet der hendene dine skal holde åren for å gjøre den tykkere.


Padleårens lengde

Hvis du padler over lengre avstander, bør du bruke en lengre padleåre, siden du vil få mer ut av takene dine. En lengre padleåre gjør at du bruker mer energi i takene dine. Men det gjør ikke noe, siden du bruker musklene i ryggen din når du roterer kroppen inn i padletakene. Disse store musklene er veldig utholdende. Dersom du er ute etter å surfe eller padle elvekajakk, vil en kortere padleåre passe bedre. Det vil gjøre at du kan utføre raske tekniske justeringer. Du vil bruke mindre energi på å utføre høye og kraftfulle tak.En lang padleåre: mellom 210-230cm. Hvilken lengde som passer deg kommer ann på din høyde og personlige preferanser. Jeg er 180cm og bruker en åre på 220cm.En kort padleåre: mellom 190-210cm. Jeg bruker en åre på 200cm.


 

Bøyd eller rett skaft

Jeg foretrekker å bruke et rett skaft, siden det føles ut som at jeg får mer kraft og kontroll i padletakene mine. Her kommer det igjen ann på personlig preferanse.

– Bøyde skaft er tyngre, da et bøyd skaft automatisk vil bli svakere

– Det gjør at du kan få en større rekkevidde i takene dine

– For å padle bakover og noen andre padleteknikker, vil ikke et bøyd skaft være det beste


Materialer 

Plastikk: tungt og billig

Tre: Lett, ikke så dyrt, varer i evig, ser kult ut!

Fiberglass: Pris ligger midt på treet, lett og varig

Karbonfiber: Dyrt, veldig lett og veldig sterk

Tips – Først kan du kjøpe en plastikkåre, før du går videre til fiberglass. Hvis du etter hvert virkelig vil investere i en bra padleåre, kan du se på karbonfiber.  

Anbefaling

Jeg vil anbefale å kjøpe en billig padleåre som kan deles i to. En slik åre vil gjøre at du kan justere vinkelen på bladene, for å finne ut hvilken som passer best for deg. Når du vet hva du liker, kan du kjøpe en bedre padleåre. Husk – ta vare på den gamle padleåren. Det er viktig å ha med seg en ekstra åre på tur.  


 

Skulle du ha noen spørsmål, kontakt meg på tomas@madogats.no. – Tomas Hansson