Padletips – Bladvinkel og padlestil

Padletips – Bladvinkel og padlestil

Hei folkens. I dette innlegget vil jeg forklare min historie og hvordan jeg forstod bladvinkler og hvordan det har påvirket min kajakkpadling. Jeg håper at du vil ha en bedre forståelse av vinkelens betydning etter å ha lest denne artikkelen.

Grunnleggende begrep
Vinkel En relative forskjellen i mellom stillingen til de to bladene. Denne vil variere fra 0-90 grader.

Padlestil Hvordan du holder åren og hvordan du tar takene. I en “lav padlestil” er armene  lavere i forhold til vannet og nærmere kropper når du ror. I en “høy padlestil” er armene høyere og lengre vekke fra kroppen.

Min historie
Jeg begynte med en åre med 45 graders vinkel, da dette var den eneste vinkelen de hadde på skolen jeg gikk på. Når du begynner med padling spiller det egentlig ingen rolle hvilken vinkel du bruker, siden du ikke vet hvordan det skal føles; alt vil føles uvant. Jeg endte altså opp med å bli vant til 45 graders vinkel og sverget til det. Jeg tenkte ikke lengre enn det… i det minste ikke med det første. Omtrent to år senere brakk åren min, og jeg måtte kjøpe en ny. På det tidspunktet hadde jeg ikke så mye penger, og en jeg kjente hadde en åre med 30 graders vinkel til salgs. Jeg kjøpte åren og, skulle man sett, 30 grader var plutselig den beste vinkelen for meg. Jeg bruker fortsatt 30 grader og muskelminnet mitt har tilpasset seg, men om jeg må bruke noe annet er ikke det så problematisk eller stressende som det en gang var. Årsakene til dette er: 1 – Erfaring, 2 – Forståelse av at det egentlig ikke er en stor greie.

Hvorfor vinkle bladene?
Dersom du er nybegynner vil det enkleste for deg være å bruke en åre som ikke er vinklet. Du trenger da ikke å vri håndleddet like mye når du tar åretaket. På den andre siden, hvis vinkelen er 90 grader, vil du måtte vri håndleddet vesentlig når du tar tak og dette kan være litt vanskelig når du er nybegynner. Det kan også slite ut håndleddene dine. Hovedhensynet er at håndleddene dine skal forbli i en nøytral og uanstrengt posisjon når du rapdler. Avhengig av din padlestil vil dette variere. Det betyr at det ikke finnes noen “riktig vinkel”. Grunnen til at vi ønsker å holde håndleddene i nøytral posisjon er at det vil forebygge utslitthet og, på lang sikt, slitasjeskader. Når du holder åren vil høyrehånden din (eller venstrehånden om du er venstrehendt) gripe åren mens den andre hånden er åpen, slik at skaftet kan rotere til den riktige vinkelen for å gjennomføre taket.

Grunner til å bruke høy vinkel Hovedgrunnen til at folk foretrekker høy vinkel, er luftmotstand. Dette er viktig for dem som padler kajakk på sjøen, siden vi ofte padler lengre avstander i motvind. Bruker man høy vinkel betyr det at når du ror, vil det bladet som ikke er i sjøen holdes i en vinkel som kutter gjennom luften, snarere enn at bladets flate står mot den.

Grunner til å bruke lav vinkel Hvis du er spesielt utsatt for slitasje på håndleddene og ikke ønsker å måtte vri håndleddet for hvert åretak, er det en god idé å bruke lav vinkel. Når man padler på elv, er man ikke utsatt for sterk vind, i det minste ikke ofte. Du padler heller ikke like lange distanser. Dette betyr at du ikke trenger å bry deg mye om å ha verken veldig høy eller lav vinkel. De fleste jeg kjenner bruker en vinkel på mellom 15 og 60. Vanligvis mellom 30 til 45.

Padlestiler
Lav padlestil “En lav posisjon på den reiste hånden i lav padlestil bruker en lavere vinket for å gi nøytral vinkel mellom håndleddene. 0-45 grader er anbefalt. Når hånden løftes høyere opp i en høy padlestil bruker man høyere vinkel for å tillate uanstrengt vinkel mellom håndleddene. 45-60 grader er anbefalt.” – Werner Paddles Selv liker jeg å bruke en lav stil når prøver å konservere energi eller padler motvinds. Når man bruker en lavere stil vil man redusere luftmotstanden, slik at du padler lettere. Tenk bare hvordan det vil være å padle med høye tak i vindfullt vær. Vinden vil ta tak i de utstrakte armene dine. Du vil altså bruke mye mer energi. En lavere stil vil også tvinge deg til å rotere overkroppen og bruke kjernemuskulaturen. De større musklene vil holde ut lengre, og du vil kunne padle lengre før du blir sliten.

Høy padlestil Jeg bruker en høyere stil dersom jeg ønsker å komme meg fort frem. Jeg bruker også denne teknikken mer når jeg padler i elven. For eksempel når jeg må svinge mot strømmen raskt eller må komme meg til et annet sted i elven. Denne stilen bruker mer energi, men muliggjør mer styrke og presisjon i takene dine. Det gir også en sterk og stabil positur.

Konklusjon
Min anbefaling for padling på sjøen: Skaff deg en justerbar åre slik at du kan tilpasse vinkelen etter forholdene. Min anbefaling for padling på elv: Jeg foretrekker å ha en åre uten justeringsmuligheter siden denne mekanismen svekker konstruksjonen, og gjør at åren lettere kan brekke. En åre med et helstøpt skaft er mye sterkere. Preferanser varier stort. Jeg anbefaler å prøve forskjellige vinkler og finne ut hva som passer deg best. Jeg har padlet rundt hele Oslofjorden med tung, helstøpt plaståre med 0 graders vinkel, og det går helt fint.

Lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under eller send en e-post til tomas@madgoats.no og jeg vil prøve å svare deg så godt jeg kan.

Share

Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *